Min syn på julen

Ja, vad betyder julen egentligen när man väl stannar upp och funderar på den?

Är det att rusa ut dagen innan Julafton med en önskelista i handen och desperat försöka hitta det som står på listan? Hoppas att svärmor eller mamma har fixat all julmat? Ha stor debatt om man ska äta före eller efter Kalle Anka (numera kan man säga f. K.A. eller e. K.A.)? När så den inlånade tomten (grannen eller kollegan) bankat på dörren, skrämt barnen och delat ut alla klapparna och de väluppfostrade barnen slitit av det vackra julomslagspappret och med tydliga miner visat sitt missnöje med innehållet - är då julen äntligen över, så att man kan återgå till det vanliga livet???
 
image13


Alternativ jul:
I början av november börjar jultankarna spridas neråt i kroppen och ut i armarna för att lagom till advent ha fått tag i adventsstakar och stjärnor. En del julklappar inhandlas och göms undan på "säkra" ställen. När så "vem-ska-vi-fira-jul-hos-i-år"-frågan är löst är det planering som gäller. Efter Nobelfesten är det "GO".
Lussekatter ska bakas till Lucia och på morgonen den 13:e träder på vår tröskel med tända ljus vita gestalter som fnissande framför Luciasången dubbelt så fort som den var tänkt från början.
Gran ska utses och bäras hem. Ett år köpte jag en så ful gran att både den och jag fick skämmas. Den hade nästan inga grenar alls på ena sidan. Det tyckte jag var väldigt praktiskt - då kunde man ju ha den sidan mot fönstret ... Men aj vad jag bedrog mig - granar ska vara symetriska (då passar plastgranar bra). Nåväl, det är som med fula kvinnor, med lite make-up kan man fixa till de mest hopplösa fallen och till slut stod den där med spiran i topp. Alla julklappar ska vara inhandlade senast tre dagar för jul och de sista kvällarna före dopparedan är det mysigt att sitta uppe på kvällen/natten, dricka glögg, ta en macka med lite julskinka på (fastän man egentligen inte får ta av den) och slå in julklappar och rimma.
På Julaftons morgon ska ALLT vara klart. Ungarna smyger upp tidigt för att kolla i sina strumpor upphängda på den virtuella öppna spisen. Sakta glider dagen fram, lite frukost, en jullunch, sitta med en god bok, pyssla lite i köket, förbereda maten, duka och så är klockan plötsligt 15:00 och då sitter man ner med familjen och tittar på Kalle Ankas Jul. Vissa inslag är kul. Är man riktigt snäll kan man få öppna en julklapp nu för att stilla hungern. Det fungerar som nervmedicin på barnen.
Sedan äter vi lugnt och sansat av alla rätterna. KNACK-KNACK på dörren och de minsta barnen blir skräckslagna även om de anar vad det är, men de vågar inte gå och öppna. Den modige halvgamle sonen trotsar alla faror och stegar bestämt mot ytterdörren - och se där står tomtefar med flera säckar. Vi bjuder in honom och med mörk hes och förställd röst delar han ut klapp efter klapp och får själv en och en kram av den lilla som nu repat mod bakom fars rygg.
Vi öppnar sedan en klapp i taget, läser på adresslappen och visar upp innehållet för alla. Pappret samlas ihop i svarta plastsäckar och ställs undan. Nu blir det en stunds lek och bekantskap med de nya sakerna. Gröten kallar och den lägger sig som varm bomull över den tidigare intagna julmaten.
Nötter knäcks, fikon tuggas och sakta drar sig barnen tillbaka till sina kvarter och somnar med trumman i sängen och den verkliga julfriden sprider sig i hemmet. Alla dessa dofter.
Är man någorlunda pigg och religiös går man i Julottan och vid hemkomsten väntar en rejäl julfrukost. Det smakar bara bättre och bättre.
Ledig från jobbet ska man helst vara efter julen - då kan man få ut mest av den. Ett besök hos någon oförberedd släkting kan man också lägga in om man har lust - det gäller bara att komma först.

Singelmannens önskejul:

Man drömmer om den perfekta tomten...

image16
En resa över sundet - så har man ordnat drickat.

image28

Skinkan är både kokt och griljerad.

image26

image27

Önskeklappen står på gatan och väntar.

image19

Man somnar lagom till Kalle Anka och ...

image20

känner sig som en j-a gris. Då rasslar det i öppna spisen - tomten har fastnat i skorstenen!

image23


Kanske var det bara en dröm ....

Well well, efter jul ska jag nog börja träna, det verkar ju ge resultat. Då kan jag vara tomte nästa år (om luvan passar?)

image30

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0